Välj rätt SUP

Standuppaddleboard.se, sup, välj, sup

SUP har växt fram explosionsartat de senaste åren i Europa. Det finns nu mängder av olika typer av brädor att välja på. Nedan hittar du de stora skillnaderna på olika brädor så att du lättare kan välja rätt SUP!

Uppblåsbar eller hård?

Den stora och avgörande skillnaden mellan en uppblåsbar och en hård SUP är portabiliteten.

En uppblåsbar bräda tar du enkelt med i en väska, vilket är väldigt smidigt för dig som vill ta med dig brädan på semestern eller ut på båten.

En hård SUP däremot har oftast bättre fart och prestanda i vattnet för att den är styvare. Till skillnad från den uppblåsbara SUPen så behöver du inte pumpa upp brädan när du ska paddla, vilket gör att du snabbare kommer ut på vattnet.

Ska du oftast använda brädan på samma ställe rekommenderar vi generellt en hård SUP.  Kommer du ta med dig brädan till olika platser och paddla brukar en uppblåsbar fungera bättre.

Vilken form?

Brädans form påverkar mycket vilka egenskaper den får.

En långsmal och spetsig bräda bättre riktningsstabilitet och fart. Det passar bra för dig som vill motionspaddla och få bra fart.

Brädor som är rundade i fören har oftast bra stabilitet och manövrerbarhet. De är lätta att paddla och passar för de flesta paddlare, oavsett erfarenhet och ålder.

Volym och tjocklek

När du väljer bräda är det viktigt att SUP-brädan har en volym som passar alla som ska paddla på brädan.

Uppblåsbara SUP-brädor finns i flera tjocklekar, 4, 5 eller 6 tum. 6-tumsbrädor är betydligt styvare än tunnare brädor på 4 & 5 tum, vilket gör att brädan går snabbare och mer riktningsstabilt i vattnet. Väger du 70 kg eller mer, bör du välja en bräda med 6 tums tjocklek.

Hårda SUP-brädor finns i flera tjocklekar och längder. För paddlare över 85 kg bör man välja en sup med längden 12.6 eller längre.