Om SUP

SUP – Stand Up Paddle Boarding – är en vattenbrädsport där man står upp på brädan och paddlar med en enbladig paddel. Vi på StandUpPadldeBoard upptäckte SUP när sporten var ett helt nytt fenomen i Sverige år 2010. Vi blev otroligt intresserade och inspirerade direkt och var därmed bland de allra första i Sverige med SUP-verksamhet. Sedan dess har SUP-paddlingen vuxit enormt. Idag är sporten väldigt populär och väletablerad och det tycker vi är så roligt!

Det bästa med SUP är att det är en sport för alla. Det spelar ingen roll hur gammal eller ung du är, stor eller liten, stark eller vad du gjort tidigare – alla kan lära sig! De vanligaste all-round brädorna är väldigt stabila, vilket gör det lätt att komma igång med paddlingen och så fort du blir säker på brädan kan du paddla i alla typer av vatten. Det här gör SUP till en jättebred och väldigt originell sport. I olika vatten kan brädan användas på massor av olika sätt, så beroende på var du paddlar får du väldigt varierande paddlingsupplevelser. Att SUPa i en lugn insjö är väldigt olika erfarenheten du får av att paddla på en häftigare flod eller på blåsigt öppet hav. Oavsett som du paddlar SUP som en hobby eller som träningsform ger all typ av SUP-paddling otroligt bra träning – för hela kroppen. Främst tränas core-musklerna, ryggen, benen men självklart även benen och axlarna. För att inte tala om din kondition!

Att SUP-paddling öppnar så många dörrar och möjligheter är superhäftigt! De allra vanligaste typerna av paddling är plattvattenpaddling, touring, surf, racing, SUP-yoga och SUP-fitness, men det finns fler. Här kommer vi gå igenom de olika paddlingsformerna och vilka brädmodeller som passar bäst för olika ändamål. För olika typer av paddling finns självklart olika sorts brädor för att ge paddlaren så bra förutsättningar som möjligt. Det finns till exempel snabbare brädor för touring som är längre, smalare och lite mindre stabila och särskilda brädor anpassade för SUP-surf samt bredare och mycket mer stabila brädor som passar perfekt för SUP-yoga.

Välkommen till SUP-världen! Lycka till och ha så kul!Paddla med oss!

Vi på StandUpPaddleboard paddlar jättemycket – året runt. Häng med på våra gruppaddlingar och turpaddlingar eller boka en privatkurs eller ett pass i SUP-yoga. Kolla in vårt kompletta utbud av paddlingstillfällen här under Våra Paddlingar ( LÄNK ) och häng med ut på vattnet. Här får du sällskap av ett strålande team av instruktörer som inspirerar och hjälper dig utvecklas.Planerar du ett event?

Är du intresserad av att ha med SUP på ditt nästa event? Kul! Vi på StandUpPaddleboard gör massor av event runt om i landet varje år! Vi lånar även ut utrustning till företag och föreningar som gör event. Kontakta oss på telefon eller mail. Eller kom förbi oss i butiken. 

Vårt team!

Vi har ett super-team av instruktörer som håller i event, träningar och kurser i alltifrån Indoboard, SUP-paddling, och Slackline till Yoga. De är alltid peppade och redo att inspirera och introducera alla de här sporterna för dig, dina vänner, dina kollegor och din familj! Läs gärna mer om vårt team (LÄNK)

Plattvattenpaddling

Plattvattenpaddling är vanligaste paddlingsformen i Sverige. Här paddlar du i lugnare vatten, i sjöar och åar, där det sällan är stora vågor. Om man främst paddlar i plattvatten passar en lång, platt bräda med spetsig för bäst. Den har bra riktningsstabilitet vilket gör att du inte behöver skifta sida med paddeln lika ofta.

Touring

Touring innebär att man paddlar en längre tur med SUPen. En touringbräda har precis som en plattvattenbräda bra riktningsstabilitet – den är lång med spetsig för, men eftersom du med touring även vill komma upp i högre fart är dessa brädor också lite smalare. Touringbrädan har samtidigt bra bärighet med stor volym för att klara både paddlare och eventuell last. Dessa SUPar har även infästning för last i fören. Eftersom touring ofta sker på öppet hav klarar brädan vildare vatten utan att bli instabil.

SUP-Yoga

SUP-yogan är den snabbast växande grenen inom SUP-paddling just nu. Att yoga på en SUP ger upplevelsen ytterligare en dimension och är ett väldigt avslappnande och effektivt sätt att träna balans, kroppskontroll och koncentration. Yogan i kombination med det stilla vattnet är oslagbart. När du yogar på en SUP är underlaget inte helt stabilt, vilket förstärker träningseffekten och tränar balanssinnet enormt. Brädor för SUP-yoga är stabila och därmed kortare och bredare än andra modeller. De har en stor mjuk greppyta som täcker hela brädan, vilket i princip gör den till en stor yogamatta!SUP-Fitness

Kombinera effektiv paddling med fitnessövningar brädan! SUP-fitness är ett otroligt effektivt sätt att träna hela kroppen. Här tränar du otroligt effektivt din styrka, uthållighet och balans på sätt som är svåra att göra på land. Det är dessutom en träningsform som samtidigt utvecklar både kroppskontrollen och koncentrationen. Brädan är densamma som för SUP-yoga. En bred och stabil bräda med mjuk greppyta på hela översidan.

SUP-Surf

Om du surfar med din SUP bör du ha en kortare bräda som liknar en klassisk surfingbräda. Bärigheten och stabiliteten bör dock vara bättre. Dessa brädor har rund för och fler fenor och de passar inte för klassisk plattvattenpaddling då de är tröga att paddla vanligt med. 

SUP-Race

Den som tävlar i speed i SUP har väldigt lätta kolfiberbrädor i klasserna 12’6 eller 14’0 beroende på distans. SUP-race avgörs både på plattvatten och i havet. På plattvatten finns dels långdistanslopp och sprintlopp. Vid race i havet paddlar de tävlande ut mot vågorna och in med vågorna där deras surf-skills också testas. Brädorna som används är väldigt smala, långa och riktningsstabila för att ge bästa fart och minimera antalet växlingar i paddelgrepp.

Vi arrangerar årligen en SUP tävling i Norrviken i Sollentuna som är öppen både för elit och motionär. ( Norrivkenrunt )

Medvindspaddling – Downwinder

Paddling ute till havs på stora vågor i medvind, dessa paddlare har långa brädor på 17 fot och surfar i höga hastigheter.

Forspaddling – Whitewater

Forspaddling är en svår och riskfylld typ av paddling och relativt sällsynt. Dessa paddlare är väl utrustade med skydd och har tåliga stabila brädor. Inget för nybörjare!