Guide: Välj rätt SUPSUP har vuxit fram explosionsartat i Europa och Sverige de senaste åren! Det finns idag en mängd olika typer av brädor att välja på så på den här sidan har vi sammanställt de stora skillnaderna så att du lättare kan välja rätt SUP för dig! Att välja SUP-bräda är egentligen inte svårt. Utgå ifrån vem eller vilka som ska paddla, i vilka typer av vatten och med vilket syfte; alltså om du ska motionspaddla, paddla med barn, SUP-yoga eller en kombination av flera. För att nå bästa möjliga paddlingsupplevelse och få fram båda brädans främsta egenskaper och din fulla potential är valet av bräda centralt. Här förklarar vi på ett enkelt sätt hur du ska resonera i valet av SUP! Vid frågor och funderingar finns vi alltid tillgängliga via telefon och mail – eller kom förbi butiken och träffa oss!

Uppblåsbar eller hård

Den största skillnaden mellan en uppblåsbar och en hård SUP är portabiliteten. En uppblåsbar bräda tar du enkelt med i den medföljande väskan, vilket är otroligt smidigt för dig som vill ha med din SUP på semestern, på båten, flyget, i bilen eller i husvagnen. En hård SUP har å andra sidan oftast bättre kapasitet i vattnet eftersom den är styvare och därmed har större fartpotential och bättre riktningsstabilitet. Till skillnad från den uppblåsbara SUPen behöver du inte pumpa upp brädan när du ska paddla, vilket gör att du snabbare kommer ut på vattnet. Samtidigt är en hård SUP svårare att förvara och inte lika smidig att ha med sig. Kommer du oftast använda brädan på samma ställe rekommenderar vi generellt en hård SUP, medan en uppblåsbar är att föredra om du ska ta med dig brädan till olika platser och vatten.


Kompositbrädor, hårda SUPar, har generellt bättre prestanda än uppblåsbara. De är tillverkade i flera lager av olika material där en kärna av frigolit omsluts av lager i glasfiber, kolfiber och trä. Idag är dock skillnaden i prestanda mellan uppblåsbara brädor och håra, kompositbrädor, inte alls lika stor som den en gång var. Tekniken för uppblåsbara SUPar har utvecklasts enormt de senaste åren och de är nästan lika styva och lättpaddlade som hårda. Uppblåsbara SUPar är ofta också tåligare än hårda när det kommer till sammanstötningar med stenar och andra hårda kanter. Det är samtidigt viktigt att vara uppmärksam på kvaliteten på en uppblåsbar SUP då det skiljer mycket mellan de olika märken och modeller som finns på marknaden. Var alltid noga med att ta reda på maxtrycket, som på kvalitetsbrädor alltid klarar minst 20 psi. Hos oss säljer vi enbart brädor som klarar 20 psi, då paddlingsupplevelsen blir väldigt tråkig på en bräda i dålig kvalitet.


Spetsig eller rundad & smal eller bred


Brädans form har stor påverkan på dess egenskaper. Förenklat brukar man säga att en längre SUP är snabbare, en kortare är lättare att manövrera och en bredare är mer stabil. En bräda med spetsig för skär vattnet bättre, något som är en stor fördel i vågor. De här brädorna är generellt lite smalare och längre vilket ger jättebra riktningsstabilitet och fart och passar dig som är intresserad av så kallad touring, motionspaddling. En rundad bräda är för det mesta något bredare och kortare. Det gör dem stabila och lätta att manövrera. De här brädorna är inte lika snabba men är lätta att paddla och passar de flesta, oavsett erfarenhet och ålder.


Viktigt att tänka på är att det kan vara stor skillnad i paddlingsupplevelse mellan att paddla på platt vatten i en sjö och vildare vatten på öppet hav. Ansträngningen blir större i turbulent vatten och då kan det underlätta mycket att ha en lite bredare bräda som är mer stabil. För SUP-yoga är det viktigast att ha en stabil bräda som brukar vara både lite kortare och bredare än andra SUPar. Fokus ligger här inte på att kunna paddla fort. Yogabrädan är också täckt med ett mjukare material med bra grepp på hela översidan vilket gör att den liknar en stor yogamatta. För SUP-yoga är det vanligt med en uppblåsbar bräda.

Volym & tjocklek


När du väljer SUP är det viktigt att brädan har en volym som passar alla som ska paddla den och här går man utefter paddlarnas vikt. Uppblåsbara SUPar finns i tjocklekarna; 4, 5 eller 6 tum. 6-tumsbrädor är betydligt styvare än tunnare brädor på 4 & 5 tum, vilket gör att brädan går snabbare och är mer riktningsstabil i vattnet. Väger du 70 kg och uppåt bör du välja en bräda med 6 tumstjocklek. Hårda SUP-brädor finns i flera tjocklekar och längder. De vanligaste längderna är 10.8 och 12.6. För paddlare över 85 kg bör man välja en sup med längden 12.6.

Paddlarens längd & vikt


Olika typer av brädor och olika storlekar har varierande bärighet. Det innebär inte att en bräda nödvändigtvis sjunker för att en paddlare är lite för tung – men brädans egenskaper och paddlingsupplevelsen påverkas. Paddlingen kan bli onödigt svår, instabil eller trög. Det gäller både om paddlaren väger för lite och för mycket för brädan. I informationstexten under alla våra SUPar här på hemsidan kan du läsa rekommendation för hur mycket vikt varje bräda klarar och du kommer upptäcka att de allra flesta brädor kommer i två storlekar för att passa alla! Generellt gäller att längre brädor klarar tyngre paddlare men det finns undantag. Att välja rätt SUP är alltså viktigt för att du ska nå både din och brädans fulla potential och för att brädans egenskaper ska komma till sin rätt. Vi vill alltid att brädan ska glida smidigt i vattnet och att paddlingen ska vara så enkel som möjligt!


Välkommen att kontakta oss!

Du är alltid välkommen att ringa till oss, maila, eller komma förbi butiken så hjälper vi dig att välja en SUP som är perfekt för just dig! Vi har mer än 10 års erfarenhet av SUP-paddling och paddlar mycket själva så vi kan garantera professionell service och vägledning. Välkommen!